Prent van de markt van Oirschot

De Oirschotse markt in zijn huidige vorm is ontstaan in de 17e eeuw.

Het aloude centrum van Oirschot was het Vrijthof, het plein nabij de Mariakerk. Het marktveld was oorspronkelijk geheel bebouwd. In 1268 werd begonnen met de bouw van de St. Petruskerk achter de toen aanwezige huizen, ter vervanging van de Mariakerk. Na dorpsbranden in 1566 en 1623, kwam de St. Peruskerk geheel vrij te liggen en mochten de huizen niet meer herbouwd worden. Op deze manier ontstond het huidige marktplein. Het Vrijthof verloor hiermee haar functie en werd volgebouwd.
De tekening geeft de situatie weer, vlak na de dorpsbrand in 1623 en vóór de bouw van de woningen op het Vrijthof, die in 1625 begon. Eén van de woningen was het huidige restaurant De Zwaan.
De tekening is waarschijnlijk gemaakt vanwege een kwestie over de afwatering van de huizen aan de zuidkant van de markt, waar met stippellijnen het riool is getekend, uitmondend in de ‘Pensepoel’.

Bronvermelding: RHCe, prentencollectie Oirschot B-2

Foto Jan Stads

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Oost- West- en Middelbeers
Het raadhuis ca. 1910
Burgemeester Kolfschoten wordt rondgeleid door museumdirecteur Van Poppel. Foto: F. van Mierlo, Foto Visie uit de beeldcollectie van het RHCe
images/hourglass.png

ZOEKEN...