Een eeuwenoud tekstfragment op perkament, tevens een vroeg voorbeeld van hergebruik. Het stuk is gebruikt als verstevigingsmateriaal bij het binden van een nieuw middeleeuws boek. Collectie RHCe

Rondleiding langs middeleeuwse handschriften: volgeboekt

Oog in oog staan met de oudste documenten die binnen de muren van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven veilig liggen opgeslagen? Dat kan tijdens een speciale rondleiding donderdag 5 januari om 15.00 uur waarin deze bijzondere informatiebronnen centraal staan. De rondleiding duurt ongeveer een uur en kost €2,50, inclusief koffie of thee bij ontvangst. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk via info@rhc-eindhoven.nl of telefonisch 040-2649940. 

Tot voor kort wisten de medewerkers van het RHCe het zeker. Een stuk perkament eindigend met de datum 4 december 1300 is het oudste handgeschreven document in de collectie van het RHCe. In dit archiefstuk geeft Hertog Jan van Brabant aan de inwoners van Nuenen een stuk grond in gemeenschappelijk gebruik tegen een jaarlijkse cijns.

Totdat een medewerker een poos geleden een doos uit het schap pakt met daarin archiefstukken die apart waren gehouden tijdens een eerder restauratieproject, de inhoud nader bestudeerde en op internet naar aanknopingspunten zocht. Ondertussen legde een andere collega contact met enkele wetenschappers. Dat ze bijzonder zijn staat inmiddels wel vast. Om wat voor documenten gaat het dan precies? Wat vertellen ze ons en wat maakt ze dan zo bijzonder? Dat en meer wordt tijdens de rondleiding uit de doeken gedaan …

Deze bijzondere documenten vormen de basis voor een educatief programma ArchiefAtelier voor het basisonderwijs en is vanaf 1 januari 2017 beschikbaar. Meer informatie over ArchiefAtelier is dan ook te vinden op de onderwijspagina van rhc-eindhoven.nl.

Rondleiding langs middeleeuwse handschriften

  • Op donderdag 5 januari 2017
  • Start 15.00 uur tot ongeveer 16.00 uur.
  • Deelname kost €2,50. Het aantal personen dat kan deelnemen is beperkt, daarom is vooraanmelding noodzakelijk.
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Reacties worden geladen...
Ontdekken
Audrey Hepburn en Mata Hari
Wapen Oost- West- en Middelbeers
Pelgrims, misdadigers en beroepsbedevaartgangers
images/hourglass.png

ZOEKEN...