Wapen Oost- West- en Middelbeers

Wapen Oost- West- en Middelbeers

14 oktober 1818: “Een schild van lazuur, gevierendeeld, beladen ieder vierendeel met een klimmenden leeuw van goud; het chef van goud, beladen met drie baarsen van lazuur.”

Geschiedenis van het wapen
De oudst bekende afdruk van het schependomszegel dateert uit 1393. Hierin komt het gevierendeelde wapen van Brabant-Limburg voor, met een schildhoofd, waarin een baars. Op 2 maart 1815 deelde de burgemeester van deze gemeente aan de gouverneur van Brabant mee, dat Oostel- en Middelbeers "van onheuglijke teide" een schependomszegel hadden gebruikt, waarin vier leeuwen en een baars stonden. Hij verzocht een ander gemeentewapen, dat de drie "gemeenten" van Oost, Middel en Westelbeers zou voorstellen, door het toevoegen van drie baarsen aan het schild met de vier leeuwen. Conform dit verzoek werd bij diploma van 14 oktober 1818 een wapen verleend, dat wordt omschreven als boven. De kleuren zijn de rijkskleuren.

Bronnen
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in het Samenwerkingsgebied Regio Midden-Brabant [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, november 1993].
Martien van Asseldonk, De Meierij ontrafeld. Plaatselijk bestuur, dorpsgrenzen en bestuurlijke indeling in de Meierij van ’s-Hertogenbosch, circa 1200-1832 [Tilburg, 2003] 257-258.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Oost- West- en Middelbeers
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
Voorzijde van het Sint Franciscushof (Hof van Solms) aan de Koestraat, ca. 1940. RHCe collectie
images/hourglass.png

ZOEKEN...