Langste archiefstuk van Maximiliaan

De in het begin van de 19e eeuw vastgestelde gemeentegrenzen, zijn voor een groot deel gebaseerd op de aloude grensbepalingen van de gemeijne gronden.

Deze ongecultiveerde  gronden, oorspronkelijk eigendom van de Brabantse hertogen, werden door opeenvolgende hertogen uitgegeven aan de bewoners van dorpen. Omdat de grenzen slechts summier waren aangeduid, ontstonden in de loop der tijden vele kwesties tussen naburige dorpen over gebruik en begrenzing van deze gemeijnten.

Op 27 november 1508 deed Maximiliaan, regent voor de dan nog minderjarige Karel V, uitspraak in een proces tussen Liempde en Oirschot, inzake gebruik en grensscheiding van de gemeijne gronden. De gemeijnte in kwestie lag in de buurt van de Monnikenweg, in het huidige grensgebied tussen Best (dat toentertijd tot Oirschot behoorde) en Liempde.

Omdat uitvoerig wordt gerefereerd aan eerdere uitgiftes en uitspraken, had Maximiliaan maar liefst 12 aan elkaar geplakte vellen perkament nodig om deze uitspraak neer te laten schrijven. De totale lengte van het charter komt daarmee op 452 cm en een breedte van 72 cm. Op de foto ziet u een kopie van het origineel.

Bronvermelding: RHCe

Foto: Jan Stads

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Oost- West- en Middelbeers
Boerin te Best giet melk in een melkbus.
images/hourglass.png

ZOEKEN...