Gravure van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Eik, 17e eeuw

Begin 15e eeuw werd een Mariabeeldje gevonden in het riviertje De Beerze (toen nog de Aa geheten) en werd in een eik geplaatst. Al snel werd het een plek waar Oirschotse mensen samenkwamen om te bidden.

Later werden ook bidtochten georganiseerd. In 1606 werd een stenen kapel gebouwd op de plaats waar voorheen een houten kapelletje heeft gestaan, dat aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog was verwoest. Deze kapel werd in 1649 afgebroken, maar de devotie bleef. Pas in 1853 werd de kapel van de H. Eik herbouwd en kreeg zijn huidige omvang na een verbouwing in 1909.
De gravure is gemaakt door Guillaume Collaert, een bekend graveur uit Antwerpen. De gravure moet vervaardigd zijn omstreeks 1660. Het Mariabeeld wordt aanbeden door diverse mensen, waaronder een viertal priesters. Op de achtergrond is een processie te zien, op weg naar de kapel. Ten tijde dat de gravure werd gemaakt was de kapel al afgebroken en de eik, die er voor staat, geveld.

Bronvermelding: RHCe, prentencollectie Oirschot A-2

Foto Jan Stads

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Naar een professionele gezondheidszorg
Wapen Oirschot
 Bedrijventerrein De Run, met de Ebroba bakkerij ter hoogte van de Runstraat in Veldhoven, omstreeks 1987. Beeldcollectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...