Maria Margaretha van Valckenisse

Maria Margaretha van Valckenisse (geb. 1605) stamt uit een aanzienlijke Antwerpse, voorheen Zeeuwse familie. In 1624 trad zij toe tot de orde der Karmelitessen in Antwerpen.

Al snel genoot zij enige bekendheid als religieuze door haar manier van ascetisch leven. Het gelukte Oirschottenaar Silvester Lintermans om haar te bewegen in Oirschot een klooster te stichten. Met toestemming van Frederik Hendrik betrokken 3 karmelitessen in 1644 een pand in de Nieuwstraat. Maria Margaretha werd de eerste overste. Zij overleed in 1658 en staat sindsdien bekend als de ‘heilige non van Oirschot’. Het klooster diende op last van de protestantse autoriteiten te sluiten in 1663. In 1931 keerden de Karmelitessen terug in Oirschot, in hetzelfde pand dat zij ruim 2,5 eeuw eerder hadden verlaten.
De sepiatekening geeft Maria Margaretha weer als jong meisje. Gelet op het genoemde jaartal onder de wapenafbeelding, zal deze gemaakt zijn vlak voor haar intrede in het klooster.

De tekening is waarschijnlijk een 18e eeuwse kopie van een ouder origineel. Opmerkelijk is dat vele lijnen van de tekening met naaldenprikken zijn geperforeerd. Mogelijk dat de tekening bedoeld was als voorstudie voor een schilderij.

Bronvermelding: RHCe, prentencollectie, Oirschot B-3

Foto Jan Stads

 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Gebied Oost- West- en Middelbeers
Meer weten?
16 fam cuppens
images/hourglass.png

ZOEKEN...