Best - verpleegster

Gezondheid

Best – In een ver verleden waren de inwoners van Best voor medische zorg aangewezen op Oirschot.

In de jaren 30 en 40 van de 18de eeuw woonde in Best de chirurgijn Hans Hendrik van der Hengst. Of dat de gezondheidszorg in goede handen was bij hem is moeilijk te zeggen. Het kan zijn dat er niet veel zieken waren in die tijd, of men had totaal geen vertrouwen in de goede man, of dat zijn diensten onbetaalbaar waren voor de gewone man. Feit is dat hij genoeg tijd had om zijn gage aan te vullen met een paar centen. Naast chirurgijn was hij waarnemend schoolmeester, en daarnaast jachtopziener voor de heer van Oirschot. Vaak vervulde een man in zijn positie ook nog de rol van tandarts en baardscheerder. Vanaf het begin van de 18de eeuw was er in ieder geval een vroedvrouw waar de Bestenaren een beroep op konden doen.
De vrouw op de foto was dit zeker niet, maar wat zij wel is, en hoe zij heet hebben wij niet uit kunnen dokteren. Weet u het wel? Graag uw reactie via het onderstaande reactieformulier..
 
Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Meer weten?
Burgemeester Kolfschoten wordt rondgeleid door museumdirecteur Van Poppel. Foto: F. van Mierlo, Foto Visie uit de beeldcollectie van het RHCe
 Bedrijventerrein De Run, met de Ebroba bakkerij ter hoogte van de Runstraat in Veldhoven, omstreeks 1987. Beeldcollectie RHCe.
images/hourglass.png

ZOEKEN...